
Mensbeelden
Deze hele blog draait om de term "mensbeeld". Wij behandelen er twee, namelijk: de romanticus en de barbaar.
Ik ga in deze post vertellen wat deze mensbeelden betekenen.
Laten we eerst beginnen met wat een mensbeeld nu eigenlijk is.
Een mensbeeld is een doordacht beeld van iemand over wat het voor hem betekent om mens te zijn. Dit is voor iedereen verschillend, maar je kan ook een deel van je mensbeeld delen met anderen door bijvoorbeeld dezelfde religieuze overtuigingen. Ook kan een mensbeeld worden bepaald door filosofische en levensbeschouwelijke overtuigingen.
In de loop der jaren zijn de mensbeelden sterk veranderd. Zo werden de mensbeelden van de Westerse beschaving eeuwenlang sterk gedomineerd door het christendom, maar tegenwoordig is dit veel minder het geval. Mensen hebben andere mensbeelden gekregen en we kunnen dit o.a. onderscheiden in een romanticus en een barbaar.
Romanticus
We beginnen met de romanticus. De betekenis van romantiek is eigenlijk niet in een woord of een paar zinnen te beschrijven, want er zijn ontzettend veel betekenissen van dit woord. Het is dus ook heel moeilijk om te zeggen wat een romanticus nou een romanticus maakt. Toch zijn er ideeën in de afgelopen eeuwen zo dominant geworden voor de romantiek, dat we die enigszins bepalend kunnen vinden.
Zo heeft een romanticus bepaalde normen en waarden. De romanticus vindt dat de mens van nature goed is, in tegenstelling tot het traditionele christendom dat juist denkt dat de mens van nature slecht is.
Ook vindt de romanticus dat ieder mens een uniek wezen is en dat ze moeten vertrouwen op hun eigen gevoel. Hij wordt aangetrokken door de puurheid van de natuur, door de liefde en door de oude cultuur. Zo gaat hun voorkeur meer uit naar ambachtelijke en biologische producten bij een winkel en naar traditionele recepten. Daarnaast hebben ze een grote waardering voor kunst.
Alleen afgaan op je gevoel is niet voldoende om vorm te geven aan je eigen leven. Voor de romanticus is je verbeeldingskracht/fantasie noodzakelijk. Dit is de kracht waarmee een mens zijn eigen wereld kan creëren.
Dit alles is eigenlijk samen te vatten in één woord: authenticiteit. Dit is een van de belangrijkste waarden in de huidige maatschappij geworden. Iemand die authentiek is volgt zijn hart en zet zich af tegen wat andere mensen en de maatschappij van hem wil.
Een romanticus volgt niet alleen zijn hart, maar vindt het ook belangrijk om gevoelens te uiten.
Barbaar
De barbaar wordt ook wel de horizontale mens genoemd. In het taalgebruik van nu wordt iemand die een barbaar is, gezien als iemand die geen smaak, gevoel of besef van kunstwaarde heeft.
De barbaar staat met zijn normen en waarden als het ware lijnrecht tegenover die van de romanticus. Zo doet ambacht er niet meer toe, maar de technologische revolutie juist wel.
Een paar kenmerken van een barbaar is dat de oppervlakkigheid boven de diepgang staat en dat verbreding belangrijker is dan verdieping.
Een barbaar staat liever niet te lang stil bij één ding, maar wil van alles iets afweten. Verder vindt hij alles goed wat maar commercieel is. Voor de barbaren wordt spectaculariteit dé nieuwe waarde en moet alles liever te snel gaan dan te langzaam. Multitasken is dan ook een belangrijke waarde en geldt als vervanging voor concentratie en toewijding.
Er is altijd al angst geweest voor barbarisme, maar wat eerst als barbaars wordt gezien kan later als hoogstaand worden beschouwd.
Een voorbeeld hiervan is Beethoven, die door zijn nieuwe manier van componeren als een barbaar werd gezien. Nu is hij een van de grootste componisten aller tijden.
Hopelijk is er nu een goed beeld ontstaan van deze twee mensbeelden, want met deze mensbeelden gaan wij de stad Den Haag in en gaan wij kijken of en waar deze mensbeelden van toepassing zijn in de stad.
Ben je benieuwd hoe wij dit doen? Kijk dan snel verder op onze blog!
Dit is geschreven op basis van o.a. de volgende bronnen:
Het boek We Zijn Nog Nooit Zo Romantisch Geweest - Hans Kennephol
Het boek De Barbaren - Alessandro Baricco
Geschreven door Annabel