SMAAK
- Irel, Annabel, Jolijn
- 29 sep 2016
- 5 minuten om te lezen

Smaak van de mens
Smaak: we hebben het allemaal. Dan bedoelen we niet hoe goed jij jouw smaak wat betreft het eten hebt ontwikkeld, maar over je interesses en de dingen waar je van houdt.
Is jouw smaak onafhankelijk en individueel en valt daarover niet te twisten of is jouw smaakvoorkeur beïnvloedbaar en afhankelijk door en van andere factoren? Om hierachter te komen hebben wij elkaar vragen gesteld over de smaak van de ander. Dit betrof onder andere: soorten mensen, kunst, muziek, kleding en cultuur.
Aan de hand van deze kleine onderzoeken naar elkaars smaak zijn wij tot de volgende stellingen gekomen;
1. De mens is van nature goed
2. Less is more
3. Ik moet iets betekenen voor de wereld
4. Abstracte kunst is interessanter dan realistische kunst
Vervolgens zijn wij in Den Haag met de stellingen de straat op gegaan. We hebben voornamelijk mensen gesproken die een kleine onderneming hebben of bij een kleine onderneming werken.
1. De mens is van nature goed Alle mensen aan wie deze vragen zijn gesteld, zijn het met deze stelling eens. Zij zijn ervan overtuigd dat de mens goed wordt geboren en vanaf dat moment door invloeden van buitenaf wordt gemaakt tot wie hij is. Dit is een typische uitspraak die hoort bij een romantisch mensbeeld. De mensen vergeleken het met het gedrag van dieren vrij in de natuur en met dieren die worden gefokt, maar ook met spelende kinderen die pas op latere leeftijd worden ‘gevormd’.
Een citaat van een ondervraagde op straat: “We worden geboren als een leeg canvas en vanaf dat moment komt er van alles op ons doek dat maakt tot wie wij zijn.” Hier kunnen we uit afleiden wat een mogelijk antwoord kan zijn op vraag of je smaak wordt beïnvloed of niet.
Alle mensen die we spraken op straat zijn zoals al eerder gezegd het met de stelling: De mens is van nature goed eens en denken dat dit hun eigen opvatting is, onafhankelijk van wat anderen denken of vinden.
Toch zijn er ook mensen die hier anders over denken. In het traditionele Christendom bijvoorbeeld geldt de stelling: De mens is van nature slecht. Hier zie je heel duidelijk de bepalende factor voor deze opvatting: het desbetreffende geloof.
2. Less is more
De term less is more komt van het Modernisme. Het gaat er bij deze uitspraak vooral om dat hoe minder er van iets is, hoe beter en/of mooier het is.
Bij deze stelling krijgen wij veel verschillende antwoorden van de mensen op straat.
Zo is er een kaasboer die het met deze stelling eens is. Hij zegt dat mensen liever een klein stukje echte kaas kopen bij hem, dan een groot stuk kaas van de Albert Heijn.
Daarentegen verkoopt hij zo’n 150 (!) verschillende soorten biologische kaas. Bij hem gaat deze stelling dus meer om kwaliteit dan om kwantiteit.
Een vrouw die wij spraken is het over het algemeen met de stelling eens. Ze houdt vooral van less is more, maar ze vindt het ook leuk dat sommige dingen overdreven zijn. Waar ze bij interieur en fashion van minder houdt, houdt ze bij kerst juist van het over-the-top-gevoel. Ook zij spreekt haar mening dus een beetje tegen.
Deze stelling kan goed een individuele smaak betreffen, maar invloeden van buitenaf bepalen erg mee.
Op sociale media, zoals Instagram, worden veel beelden uit bijvoorbeeld de fashionindustrie gepromoot. Tegenwoordig is less is more een populaire opvatting in inrichting, design en uiterlijk en doordat hier veel aandacht aan wordt gegeven neemt de kijker dit snel over. Als zo’n volger dit intrigeert en mooi vindt, is hij gauw geneigd dit over te nemen en zo zijn smaak-opvatting in te vullen met deze uitspraak. De individuele smaak wordt dan versterkt door invloeden van buitenaf.
3. Ik moet iets betekenen voor de wereld
Bijna iedereen wil iets voor de wereld betekenen: het maken van grote progressieve stappen en bepaalde aspecten cruciaal veranderen. Echter: het maken van zo’n stap als individu of jouw gedachten überhaupt durven uitspreken lijkt te moeilijk, bijna onmogelijk, en gebeurt dus nauwelijks. Hoe komt dit?
Wanneer wij deze stelling op straat brengen spreken de mensen hun dromen uit. Ze willen iets betekenen voor de toekomst van hun kinderen, willen iets doen tegen de oorlogen en zouden heel graag iets willen veranderen in de wereld.
Wat houdt deze mensen dan tegen om hier wat aan te doen?
De één is er van overtuigd dat je als individu niet veel in te brengen hebt en weinig kunt bereiken.
Meerdere mensen geven als voorbeeld dat je in een groot land als de Verenigde Staten niets betekent, tenzij je een hoogstaand beroep met veel gezag uitvoert.
Waar veel mensen het ook over eens zijn is dat velen onbewust al iets betekenen voor de wereld.
Neem bijvoorbeeld een broodzaakje dat alleen biologische producten verkoopt in Den Haag.
De conclusie die hier getrokken kan worden is wellicht cliché, maar zelf iets beteken voor de wereld kan dus wel. Het zijn maar kleine beetjes, maar om groot te worden moet iedereen bij een begin beginnen!
De stelling Ik moet iets betekenen voor de wereld wordt waarschijnlijk niet direct gelinkt aan smaak. Toch is dit wel in verband met elkaar. De dingen die jij als persoon hebt gezien, gehoord en hebt meegemaakt bepalen jouw kijk op de wereld. Deze externe factoren hebben invloed op de interne factor: jouw gevoel. Voel jij de drang om iets toe te voegen aan onze samenleving?
Heb jij de neiging om iets te veranderen in de wereld?
4. Abstracte kunst is interessanter dan realistische kunst
De meeste mensen hebben direct een mening over deze stelling, maar deze verschilde onderling behoorlijk. Waar de één abstracte kunst mooi en interessant vindt, kan het de ander weinig boeien of vindt hij het zelfs lelijk. De meningen van deze stelling worden waarschijnlijk meer door interne factoren bepaald dan de vorige stellingen. Dit komt door een stuk interesse en fantasie van de mens.
De helft van de ondervraagde mensen is het met de stelling eens. Zij vinden dat je bij abstracte kunst de mogelijkheid hebt om je fantasie te gebruiken en het kunstwerk zelf een betekenis te kunnen geven. Meer dan bij realistische kunstwerken.
De andere helft van de mensen op straat is het oneens met onze stelling. Zij kunnen het minder waarderen als je een kunstwerk zelf een betekenis moet geven en zien liever direct wat het voorstelt.
Wat bij beide partijen qua interesse wel overeen blijkt te komen is de tussenweg: surrealistische kunst:. hyperrealistische schilderijen gecombineerd met waan- en droombeelden. Fantasie kan erop losgelaten worden maar is bij deze stijl geen vereiste.
De smaak van kunst kan worden beïnvloed door factoren van buitenaf (waarmee ben je opgevoed, wat weet je er vanaf, met welk werk ben je in aanraking gekomen?) maar bij deze stelling zijn de interne factoren doorslaggevend. Juist doordat je bij kunst gebruik maakt van je zintuiglijke waarnemingen (het is zichtbaar, tastbaar) wordt een mening sneller gevormd dan wanneer dit moet op basis van gedachten en opvattingen. Dit komt omdat je bij het tweede moet nadenken en dus niet direct jouw mening klaar hebt staan.
Wat kunst betreft valt er over smaak dus vrij weinig te twisten. Aangezien de ondervraagde mensen direct hun mening konden geven werd duidelijk dat deze vaststond en externe factoren nauwelijks tot geen rol spelen.
Wat we hieruit kunnen concluderen is dat iedereen wel een smaak heeft waar niet over valt te twisten en die puur individueel is. Toch zijn er ook externe factoren die jou onbewust beïnvloeden. Uiteindelijk ben en blijf je een individu die zijn eigen smaak en mening ontwikkeld. Of die mening of smaak nou alleen maar uit interne factoren bestaat of gedeeltelijk beïnvloed is van buitenaf.
Het is en blijft jouw smaak!
Comments