Bakker 'Lekker Brood'
- Irel
- 4 okt 2016
- 2 minuten om te lezen

Op zoek naar het romantische mensbeeld in Den Haag. Op zoek naar de ambachtelijkheid, maar waar vind je dat?
Ambacht is een woord van vroeger, maar het komt in deze tijd ook veel terug. Steeds meer mensen hebben behoefte aan kwaliteit en aandacht. Ambacht vind je terug bij winkeltjes, kleine ondernemingen die zich op iets specifieks richten.
Vanuit het station lopen we de Herengracht op, zoekend naar winkeltjes die ambacht uitstralen. Een beetje ouderwets maar tegenwoordig toch ook hip.
Zo komen we Lekker Brood tegen. Zoals je waarschijnlijk al uit de naam kan afleiden is dit een broodbakkertje. Aan de buitenkant van het pand zien we oude en nieuwe dingen samenkomen. Bovenop de gevel staat het logo van de Hofleverancier, dit logo behoorde vroeger tot de delicatessenzaak Noack. Ook staat er een hip krijtbord buiten op de stoep en binnen in de etalage. Daarnaast staat dan wel weer een oude weegschaal van vroeger.

Als we naar binnen lopen zien we dat het interieur voldoet aan onze verwachtingen: oud maar tegelijk ook nieuw. Het is een prachtig winkeltje met een verhaal.
Achter de toonbank staat een jonge vrouw: Ellen. Achterin de zaak is een scheiding tussen de winkel en de bakkerij waar twee bakkers bezig zijn. We raken in gesprek met Ellen, niet de eigenaresse, maar een medewerkster die veel van de zaak afweet.
Ze vertelt dat ze de eerste 100% groene bakker zijn in Den Haag. Alles wat ze verkopen is biologisch: het brood, het beleg en ook de sapjes. Goede kwaliteit dus, waar veel mensen in deze tijd naar opzoek zijn.
Aan de voorraden in Lekker Brood is te zien dat het winkeltje goed in de smaak valt: veel schappen zijn al leeg of half leeg.
Ellen vertelt dat het interieur van het pandje al meer dan 200 jaar oud is en dat is terug te zien aan de muren, de vloer en het plafond. De haken van de voormalige delicatessenzaak Noack hangen nog in de etalage. Het is iets wat meer sfeer geeft aan het winkeltje, met aandacht voor (biologisch) eten en de klant.

Mensen die over de vloer komen bij de broodzaak zijn voornamelijk ambtenaren en hoogopgeleiden. Dit herleidt Ellen uit het feit dat biologisch eten duurder is. Daarentegen komen er ook veel mensen uit de buurt die biologisch bewust bezig zijn. Daarbij zijn alle klanten erg open en toegankelijk, iets wat bij de definitie van een ‘echte’ Hagenees past.
Maar wat is de definitie van een Hagenees?
Ellen ervaart Hagenezen op de eerste plaats als open en toegankelijk: ze zijn niet op hun ‘mondje gevallen’. Ook vindt zij deze mensen makkelijk in het contact met anderen en hebben ze een duidelijke mening. Daarnaast hebben ze natuurlijk een Haags accent, wat Ellen ook leuk vindt.
Onder andere de ambacht, één van de waarde van romantisch, komt terug bij het broodbakkertje. De kwaliteit staat boven kwantiteit, wat je ziet aan de halflege schappen van het bakkertje en dat er aandacht is voor biologisch eten. Ook komen de kenmerken van traditie (verleden boven heden) terug in het interieur omdat het al 200 jaar bestaat en nog steeds intact is.
Comentarios