Schoenmaker: de halve zool
- Jolijn
- 6 okt 2016
- 3 minuten om te lezen


Deze week komt er een stukje online over een multicultureel aspect van Den Haag. Ik heb een man geïnterviewd die zijn meningen en overtuigingen heeft verteld. Hij legde zijn hart en ziel in vele uitspraken, die ik dan ook graag met jullie deel.
Dit stukje gaat over een van origine Turkse schoenmaker, met een schoenmakerij genaamd; ‘de halve zool’.
Schoenmaker*: de halve zool
Of het je nu wat doet of dat je er niets over te zeggen hebt maakt niet uit, maar dat de samenstelling van onze samenleving verandert is een feit. Nederland is al jaren een multiculturele samenleving. Er leven verschillende culturen naast en met elkaar die je kunt onderscheiden aan de hand van bijvoorbeeld godsdienst, taal, gebruiken en tradities.
In deze blog wordt uitgelicht wat voor betrekking de multiculturaliteit heeft op Den Haag. Ook wordt beschreven hoe mensen denken over de multiculturaliteit.
Deze week gaat het over de schoenmaker. Hij is van oorsprong Turks en woont al ruim twintig jaar in Nederland.
Wij kwamen binnen in zijn zaakje: een ambachtelijke schoenmakerij. We werden meteen aangesproken en hij vroeg of hij ons kon helpen. Toen we het even over zijn zaakje hadden gehad, begon hij uit zichzelf over de Nederlanders te praten en in het speciaal over de mensen uit Den Haag.
Zo vertelde hij dat hij over de hele wereld heeft gewoond en ontzettend veel culturen heeft gezien. De cultuur van Den Haag en die van Nederland vindt hij de beste van de hele wereld. Toen er werd doorgevraagd kwam naar voren dat hij Hagenezen heel erg open vond. Mede hierdoor voelde hij zich meteen thuis in Den Haag.
Toen er werd gevraagd naar de multiculturaliteit in Den Haag vertelde hij dat hij het vooral voor zichzelf heel belangrijk vond om zich zo goed mogelijk aan te passen aan de Nederlandse cultuur, de mensen, de normen en waarden en de Nederlandse taal. Ook heeft hij door te wonen in Nederland op veel dingen een andere kijk gekregen.
Zo was de schoenmaker eerst een moslim maar is hij nu een atheïst. Daarbij zijn de mensenrechten in Nederland voor hem een ‘eye opener’. Hij vindt het totaal niet erg om zich aan te passen aan een andere cultuur. Een reden hiervoor is dan ook dat de schoenmaker juist erg graag een Nederlander in Den Haag wil zijn en zich ook graag een Nederlander wil voelen.
Het kwam ter sprake dat er veel verschillende soorten allochtonen leven in Den Haag.
Er is maar een klein deel van deze allochtonen dat net als de schoenmaker openstaat om zich aan te passen. De meeste allochtonen leven in hun ‘eigen stukje’ Den Haag met alleen contacten van hun eigen cultuur. De schoenmaker vertelde dat hij mede hierdoor denkt dat sommige mensen uit Den Haag hierdoor een negatief beeld krijgen van allochtonen. Hij vindt dit natuurlijk onzin, want er zijn genoeg allochtonen die net als hij een eigen onderneming hebben opgezet, hun eigen geld verdienen en helemaal geïntegreerd zijn.
Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat de schoenmaker zich helemaal thuis voelt in Nederland en dan met name in Den Haag.
Een citaat dat meerdere malen terug kwamen tijdens het interview is:
“ Mensen uit Den Haag zijn de beste van de hele wereld, en dan spreek ik echt vanuit mijn hart!”
*We hebben er voor gekozen de naam van de schoenmaker niet online te zetten wegens zijn privacy. Hij zal in dit stukje blog daarom ‘de schoenmaker’ genoemd worden.
Comments