top of page

De barbaarse stad in 2026

  • Nienke & Annabel
  • 14 okt 2016
  • 3 minuten om te lezen

Hoe ziet de barbaarse stad er in 2026 uit?

De vraag ‘hoe ziet de barbaarse stad er in 2026 uit?’, is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Toch proberen wij deze vraag te beantwoorden. Dit doen wij aan de hand van het boek De Barbaren van Alessandro Baricco. Hij heeft in zijn boek een apart hoofdstuk waarin hij net doet alsof hij al in 2026 leeft. Hij analyseert en beschrijft de verandering die hij in zijn omgeving heeft meegemaakt: de neergang van de diepte.

In het boek De Barbaren doet Alessandro Baricco een poging om de mutatie in de wereld, de barbaren, te begrijpen en te vertalen.

In de toekomst begint de wereld die mutatie te zien als een catastrofe. Er is een deel van de mutatie dat er heel erg toe deed, maar verdween. Namelijk de ‘diepte’ met daarbij de ‘betekenis’. Wij streefden steeds meer naar diepte en de betekenis daarvan, zelfs op het gebied van emoties en de schoonheid. Boeken, herinneringen, handelingen en ga zo maar door moesten ‘diepgaand’ zijn. En de beloning was dan de betekenis van de diepte. Die betekenis liet ons voelen dat de zaak weer rond was, het was dus als het ware een beloning.

Op een gegeven moment werd de manier hoe wij tegen dingen aankeken ongeschikt. Niet verkeerd, maar ongeschikt. We begonnen te twijfelen of er wel echt een ‘ultieme, diepe betekenis der dingen’ bestond. Uiteindelijk verdween de ‘diepte’ dus en de mutatie kwam met een van haar boeiendste en pijnlijkste uitspraken: de diepte bestaat niet, het is enkel een optische illusie.

Maar wat de mensen niet begrepen, was dat de betekenis niet verdwenen was, maar juist verplaatst. De barbaren hebben het naar een andere dimensie dan ‘diepte’ verplaatst, één die wij nog wel begrijpen en dat was de vanzelfsprekendheid van dingen, namelijk ‘de oppervlakte’. Dit heeft als gevolg dat de betekenis, die voorheen alleen beschikbaar was voor een select groepje, nu juist voor iedereen verkrijgbaar is. Mensen die niet kunnen stilzitten en zich moeilijk kunnen concentreren maar die zich wel razendsnel kunnen verplaatsen over de oppervlakte, die mensen hebben nu nieuwe kansen door de verplaatsing.

De heruitvinding van de oppervlakte als vervanging van de betekenis van de diepte is één van de prestaties die wij hebben verricht in de toekomst.

We hebben uiteindelijk toch het idee van de diepe betekenis der dingen niet afgestaan. We zijn alleen begonnen die betekenis na te streven via een andere methode, dat wil zeggen dat wij achter de betekenis van de diepte kunnen komen door ons over het oppervlak van de wereld te bewegen met een snelheid, maar ook met een talent die de mensheid voorheen nooit heeft gekend. Dit is heel kenmerkend van de barbaren: snelheid boven verdieping.

Door deze nieuwe methode verliezen wij onze concentratievermogen en kunnen we niet maar één ding tegelijk doen. We kiezen voor de snelheid ten koste van de verdieping. Voorbeelden zijn dat we naar films kijken zonder dat we nog naar de bioscoop gaan en we luisteren online naar voordrachten in plaats van dat we boeken lezen.

De oppervlakte is alles geworden en de betekenis is daarin geschreven. Beter gezegd: wij zijn nu in staat om in de oppervlakte een betekenis te krijgen. En sinds we dat talent hebben, ondergaan we (bijna beschaamd) de onvermijdelijke schokken van de mythe van de diepte en komt elke simulatie van de diepte dan ook over als kitsch.

De heruitvinding van de oppervlakte leidt tot ongewenste effecten zoals dat er op een diepe gedachte lachwekkend wordt gereageerd.

Er zijn mensen die de mutatie het snelst doorhadden en er als eerste op reageerden, maar er zijn ook mensen geweest die deze belofte niet kennen, die zich er niets bij voor kunnen stellen en die ook niet geïnteresseerd zijn om deze door te geven. Van deze mensen ontvangen we een wereld zonder toekomst.

Toch heeft de mutatie er uiteindelijk voor gezorgd dat er nu een dergelijke cultuur bestaat in 2026.

Natuurlijk kunnen we nog niet echt zeggen hoe de barbaarse wereld eruit gaat zien in 2026, maar aan de hand van het zicht van Alessandro Baricco hebben we toch een klein beeld van hoe het er later uit kan zien.

Bron: het boek De Barbaren - Alessandro Baricco

Kommentare


  • Grey Instagram Icon

© 2016 by Different Point Of View. Proudly created with Wix.com

bottom of page