Scheveningen en Den Haag: verschillende mensbeelden?
- Lisa
- 21 okt 2016
- 3 minuten om te lezen

Scheveningen valt onder de gemeente Den Haag. Men denkt bij Scheveningen vaak aan het strand, het Kurhaus-hotel en de beroemde pier. Dit zijn allemaal dingen die daar te zien zijn, maar waar niet direct aan wordt gedacht zijn de mensen die daar wonen of die Scheveningen bezoeken.
Het verschil tussen Den Haag en Scheveningen is erg aanwezig. Het lijkt bijna een soort strijd. Een aantal mensen uit Scheveningen die ik heb gesproken gaf aan dat het liever niet heeft dat je ze Hagenezen of Hagenaren noemt. Ik vond het vrij uniek dat er zo gereageerd werd. Het is bijna een soort nationalisme. Hans Kennepohl schrijft in zijn boek “We zijn nog nooit zo romantisch geweest” het volgende:
‘Mogelijk kan nationalisme zo vaag zijn omdat mensen van nature behoefte hebben aan identificatie met een groep, terwijl de werkelijke overeenkomsten binnen die groep helemaal niet groot hoeven te zijn.’ (Hoofdstuk 16 Nationalisme, bladzijde 143)
Ik denk dat deze uitspraak goed toegepast kan worden op de mensen binnen Scheveningen en Den Haag. Er is een soort strijd gaande tussen beide inwoners. Beide hebben hun eigen trots, gebruiken en accenten. Toch wordt Scheveningen vaak als Den Haag gezien. Ik ben van mening dat er veel Schevenaren zijn die hier niet blij mee zijn. Zij willen juist laten zien waar Scheveningen voor staat.
In het volgende filmpje van spreekhokken wordt er op een andere wijze kennis gemaakt met elkaar. Men weet niet wie er aan de andere kant van het hokje is geplaatst en moet door middel van luisteren naar diegene en het beantwoorden van vragen een beeld vormen. Hierna maken ze kennis met elkaar. In dit filmpje is te zien dat er een Hagenees en een inwoner van Scheveningen tegenover elkaar worden gezet. Je merkt dat er toch duidelijke verschillen zitten in inwoners van Den Haag en Scheveningen. De man uit Den Haag noemt zelfs: “Ik had laatst een idee, we geven Scheveningen terug aan de zee”. Hiermee impliceert hij dat Scheveningen eigenlijk ook wel mag verdwijnen. ( http://www.npo.nl/spreekhokken/02-12-2015/WO_NTR_2661240 )
In vorige blogposts hebben we het al uitgebreid gehad over de mensbeelden in Den Haag. Er is een groot verschil in mensbeelden tussen Scheveningen en Den Haag. Waar het in Den Haag per gebied sterk kan verschillen in wat het mensbeeld is, lijkt het wel alsof we in Scheveningen vaak hetzelfde mensbeeld tegenkomen. In Scheveningen komt vooral het barbaarse mensbeeld voor. Als je kijkt naar de waarden die de barbaar heeft zijn er een paar die opvallen bij de inwoners van Scheveningen. Communicatie: ze zeggen gewoon waar het op staat. Als je in de weg loopt kun je een hoop scheldwoorden verwachten. Terwijl het ook zo is dat ze (bijna) altijd wel in zijn voor een praatje. Spectaculariteit: dit past goed bij Scheveningen omdat ze continu bezig zijn om Scheveningen aantrekkelijker te maken. Er is een ontwerper geweest die de hele pier onder handen gaat nemen. De pier is van zichzelf al een groot en spectaculair gebouw. Ze hebben dit nu nog grootser en spectaculairder gemaakt door er een heel groot reuzenrad aan toe te voegen. Hierin kunnen we nog een waarde toevoegen, namelijk: verschil. Ze willen door middel van onder andere dit reuzenrad verschil maken ten opzichte van Den Haag. Ze proberen zich op deze manier te onderscheiden.
Kortom, Scheveningen hoort dan wel bij de gemeente Den Haag en veel mensen zien het als een onderdeel van deze stad, toch denken de inwoners van Scheveningen hier anders over. Het verschil in mensbeelden tussen Hagenaren en Hagenezen en de Schevenaren is goed duidelijk.
コメント