top of page

Het boerenmarktje

  • Jolijn
  • 28 okt 2016
  • 3 minuten om te lezen

Het boerenmarktje

Net om de hoek bij het Binnenhof staat iedere woensdag een markt genaamd de ‘boerenmarkt’. Verschillende kraampjes staan hier iedere week trouw hun producten te verkopen. De fantasie die de bezoekers continu hebben bij een markt is erg interessant. Is een wekelijks marktje wel zo romantisch zoals bezoekers het vaak beschouwen?

Als we de rustig voorbijlopende bezoekers ondervragen wel. Een markt geeft het gevoel van vrijheid, komt vaak terug in gesprekken. De meeste bezoekers hebben geen haast en nemen alle tijd om zich te laten informeren over de lekkerste, gezondste en de nieuwste producten en levensmiddelen. Het kleine beetje fantasie dat volgens Hans Kennepohl in de romantiek zo belangrijk is, passen veel mensen toe op dit marktje. Wat voor sommige mensen maar een kleine markt is, is voor iemand anders een plek waar hij of zij even alleen is en zich geen zorgen hoeft te maken.

De ambachtelijkheid dat bij dit marktje vooral naar voren komt, heeft ook iets romantisch. De meeste kraampjes zijn allemaal biologisch en ambachtelijk. Als we bijvoorbeeld met de kaasboer spreken, vertelt hij alles over het hele proces en de totstandkoming van een goed stuk kaas. Massaproductie, daar wilt hij niets van weten. Ieder stuk kaas moet even goed smaken en er moet aandacht aan gegeven zijn. Er wordt veel aandacht besteed aan de details en aan wat andere mensen van hun producten vinden.

De aandacht voor de klant/mens is voor alle kraam eigenaren dan ook erg belangrijk. Een gezellig gesprek gaan ze nooit uit de weg.

Zo kwam in de gesprekken ook naar voren dat de kraam eigenaren veel verschillende soorten klanten krijgen, van zwervers tot ambtenaren en advocaten. De kaasboer krijgt dan ook sterk het gevoel dat mensen vaak ook even naar de markt komen voor wat rust en een gezellig kletspraatje.

Zo is een markt voor vele mensen niet alleen maar een markt met verschillende kraampjes die producten verkopen. Vaak is het veel meer.

Als we ons dan gaan verdiepen in het leven van deze marktverkopers, slaat het mensbeeld ineens gedeeltelijk om. Is het idee dat wij hebben over het leven van de kraam eigenaren eigenlijk wel waar? Hebben zij veel baat bij de gesprekjes met hun klanten? Dit soort aspecten komen misschien voornamelijk naar buiten maar wat daar achter schuilt, is ook een stukje barbaar.

Voor de eigenaren van een kraam is het ontzettend hard werken. Het ambachtelijke gedeelte beschouwen we nog wel onder het romantische, maar voor de rest is het drukke leven ook best wel barbaars.

De kraam eigenaren reizen continu van markt naar markt en van stad naar stad door heel Nederland om al hun geproduceerde producten zo snel mogelijk te verkopen. Ze proberen rond te komen van het geld dat ze verdienen, wat ook niet altijd vanzelfsprekend gaat.

Rust is er maar weinig. De dynamiek en de snelheid van de processen zijn kenmerkend aan een stukje barbarisme. Een paar kenmerken van de barbaarse wereld komen hierbij dus naar voren in het leven van een marktverkoper.

Uiteindelijk zien de verkopers zichzelf toch ook het liefst als een romantisch iets. De ambachtelijkheid van hun producten blijven toch het belangrijkste.

Maar zoals al eerder op deze blog is geschreven, zijn de mensbeelden typetjes en is er nooit iets alleen maar romantisch of barbaars.

De sterke romantiek van het ambachtelijke marktje komt voornamelijk naar voren, al is het leven van een marktverkoper zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn!

Uiteindelijk zijn het wel mensen die hart voor hun vak hebben en naast snelheid de kwaliteit ook enorm belangrijk vinden!

Comentários


  • Grey Instagram Icon

© 2016 by Different Point Of View. Proudly created with Wix.com

bottom of page