De flaneur
- Lisa & Vasthi
- 4 nov 2016
- 5 minuten om te lezen

In een van de eerste lessen zei onze docent tegen ons: “Ik hoop dat jullie aan het einde van deze periode allemaal flaneurs zijn geworden”. Onze hele groep is meerdere keren in Den Haag geweest om vooral te kijken naar de mensbeelden die mensen in Den Haag hebben. We zijn toen ook al bezig geweest als flaneur. Toch wilden we nog een laatste keer terug naar Den Haag en ons door de stad laten leiden, om te kijken of we echt flaneurs zijn geworden. Zonder plannen en met een fotocamera vertrokken we richting Den Haag. Tijdens het lopen hebben we opvallende voorwerpen, gebouwen en mensen vastgelegd.
We gaan gelijk lopen als we aankomen op het station. We kiezen een zij-uitgang van het station en komen uit bij de trams. Het eerste wat ons opvalt is dat er een verkeersbord staat met om de paal een heel breiwerk.

We lopen verder en komen langs Henkie’s Hoekie, die vanwege omstandigheden helaas is gesloten. De foto geeft een goed beeld weer tussen een authentiek bloemenzaakje en een barbaarse advertentie van bol.com. Bij bol.com moet en kan nu alles alleen nog maar sneller dan het eigenlijk al kon.

We lopen door en komen langs een klein grachtje met op een paal de tekst: ‘Berichten uit de vorige eeuw’. Hieronder staat een klein stukje geschiedenis over Den Haag en over deze plek.
“24 november 1944, razzia’s in Den Haag. Hier in het oude gebouw van ‘Kunsten en Wetenschappen’ dreef de bezetter duizenden dwangarbeiders bijeen en voerde hen daarna weg.” Wij vinden de terugblik naar de geschiedenis erg interessant, zo kom je toch net iets meer te weten over de plek.

We gaan verder en al snel zien we de omgeving veranderen. Het kleine grachtje maakt plaats voor bouwterreinen en hoge gebouwen.


We zien dat Den Haag steeds in beweging en op zoek naar vernieuwing is. Midden in de stad is er een bouwterrein. We zoeken op wat hier vroeger heeft gestaan. Een paar nieuwsgierige voetgangers stoppen en nemen de tijd om te kijken naar wat er allemaal op de bouwplaats gebeurt.


Op de geluiden van de bouwplaats na is het in dit gebied relatief rustig. De verkeersregels worden hier niet echt nageleefd. De ene loopt met zijn fiets aan de hand over het plein, terwijl de ander je zonder pardon bijna omver fietst.

Maar zoals we net ook al zeiden, blijft de stad niet stil staan. Niet veel later komt er een ambulance aanrijden.

Als we over het plein lopen, valt het ons op dat er een groot deel van het plein is vol getap alles op de grond is getaped. De reden hiervan is bij ons onbekend, maar het geeft een leuk effect aan het plein. Ook is het een goede plek om een hipster instagram foto te schieten...


Als we een stukje verder lopen zien we de sfeer van nieuw jaar al voorbij komen. Voor een schattig klein kerkje staat een oliebollenkraam die al helemaal klaar is voor oud en nieuw. Wij vonden vooral het contrast met de kerk op de achtergrond een mooi gezicht.


We lopen verder en komen dit beeld tegen… We wisten in eerste instantie niet wat er aan de hand was, later bleek het om een aantal leerlingen te gaan die een filmpje op moesten nemen. We hebben even met een paar leerlingen staan praten en gevraagd om tips. Vervolgens hebben we onze weg als flaneur vervolgd.

Bij het uitlopen van de straat komen we onverwachts uit in het bekende Chinatown. We wisten wel van het bestaan van Chinatown, maar hadden niet verwacht het al zo snel tegen te komen.
Chinatown was vroeger een jodenbuurt maar na de tweede wereldoorlog stond de wijk leeg. Vanaf de jaren zeventig besloot de gemeente deze buurt op te knappen en vanaf dat moment vestigde zich steeds meer Chinezen. Het is toen omgedoopt tot Chinatown. Er hangen door heel Chinatown lampionnen en er staan groot versierde bogen. Je vindt hier Chinezen supermarkten, kappers, restaurant etc.


We lopen een rondje door Chinatown en bij het verlaten hiervan lopen we door een boog die helemaal versierd is in de Chinezen stijl. Dit kan gezien worden als de ‘ingang’ of ‘ uitgang’ van Chinatown.

Nu komen we terecht in de bekende winkelstraat van Den Haag. Waar je vooral de shoppende mensen tegen komt.



We steken een zijstraat in en komen bij de Haagse Passage uit. De Passage is tussen 1882 en 1885 gebouwd en is daarmee het oudste winkelcentrum van Nederland. het werd gebouwd voor het ‘chique winkelen’ en deze sfeer geeft het nog steeds. Het is een prachtig overdekt mini winkelcentrum met 20 chique winkels. Ook is er inmiddels een nieuw stuk passage bijgekomen wat een stuk moderner is.

Als we verder lopen komen we bij een bijzonder gekleurd gebouw uit. In Den Haag zijn er veel winkels gevestigd in oude panden, dit maakt het centrum romantisch.

Ook Den Haag beschikt over een groot netwerk van openbaar vervoer. In het centrum van Den Haag rijden er trams en bussen. Door de meest gekke plekken in de stad ligt er wel een tramlijn. De tramlijnen werden op de dag dat wij er waren flink gebruikt aangezien het weer niet al te best was.

In een grote stad zoals Den Haag kom je veel mensen tegen. Waaronder veel toeristen. Toeristen die naar Den Haag komen, komen uit verschillende delen van de wereld. Toen wij langs een toeristische hotspot liepen viel ons deze groep toeristen op. Ze stonden allemaal naar een gebouw te kijken en ondertussen kregen ze uitleg hierover.

Wat we erg leuk vonden waren de dingen die je niet altijd direct opmerkt. Dit was ook zo met de muurschildering van het Monopoly spel. Dit was geplaatst op een plek die niet zomaar opviel. Een van ons keek omhoog en zag de muurschildering.

Onderweg naar het station komen we nog iets bijzonders tegen: een fietscoach. Een fietscoach is een soort van parkeerwacht en toezichthouder. Deze persoon zorgt ervoor dat alle fietsen worden neergezet op de juiste plek en er alleen wordt gefietst op de plekken waar dit is toegestaan. Een fietscoach is kennelijk van groot belang in een grote stad als Den Haag.

We komen weer uit in de buurt van het station van Den Haag. Ik denk dat we kunnen stellen dat we flaneurs zijn geworden in de periode waarin we onderzoek hebben gedaan naar de mensbeelden en de stad. We vonden het erg leuk om als flaneur door Den Haag te wandelen. Op deze manier zie je weer hele andere dingen en kom je op plekken waar je nog niet eerder van hebt gehoord en hebt gezien.
Comments